Nedakoňanka

Nedakoňanka

Tradiční taneční odpoledne z cyklu Naše muzika

Jednou z významných organizací, které se zasloužily o rozvoj kulturního života v Nedakonicích je dechová hudba NEDAKOŇANKA. Její počátky sahají dlouho do minulosti, dokonce až do doby před zrušením roboty, jak ukazují archivy obce.

Přesto, oficiální zrod samotné Nedakoňanky, jak ji známe, píše až rok 1927. Od té doby se v ní vystřídala řada muzikantů, na počátku devadesátých let se kolektiv doplnil a stabilizoval. Funkci kapelníka převzal Miroslav Běhávka a organizačním vedoucím se stal Vít Šňupík.

Svůj první hudební nosič vydala dechová hudba v roce 1998. V roce 2004 natočila spolu s Mužským pěveckým sborem Nedakonice pásmo písní a tanců "Zpívání na pivo" pro Národní ústav lidové kultury ve Strážnici. Nedakoňanku můžete vidět a slyšet při nejrůznějších příležitostech a akcích hlavně v okolí Uherského Hradiště. Každoročně připravuje koncertní programy, se kterými vystupuje na přehlídkách dechových hudeb v Brně, Sehradicích, Bošovicích, Skoronicích, Lidečku, Hluku a jinde.

Repertoár Nedakoňanky tvoří skladby současných moravských skladatelů a také skladby tanečního charakteru v úpravě pro dechový orchestr. Kapela se ale "ze studijních důvodů" nevyhýbá ani jiným žánrům, jako jsou třeba swing či jazz.

Délka akce: 240 minut
Datum lokální premiéry: 12. květen 2019

Galerie

Informace o akci a jejím konání