GALIČKA

GALIČKA

Tradiční taneční odpoledne z cyklu Naše muzika

Nový cyklus tanečních odpolední Naše muzika 2019/2020 otevře GALIČKA, dechová hudba z malebné podhorské obce Veřovice. Ty se rozkládají v dolině podél řeky Jičínky, z jedné strany obklopeny Veřovskými vrchy v čele s Velkým Javorníkem, ze strany druhé pahorkatinou zvanou Pekla.

Převážnou část hráčů působících v Galičce umělecky vychoval v ZUŠ ve Frenštátě pod Radhoštěm učitel hudby Jiří Pokorný. Hráči prošli od dětské dechovky přes mládežnické orchestry, Big Band, věžní hudbu až k nynější dechovce. Od dětství ke všemu hrávali i ve veřovské kapele Lesanka, kde je otcové brávali s sebou pravidelně do zkoušek, cvičilo se zde na různá výročí, oslavy, pohřby či na Vánoce, to aby se mladí něčemu přiučili.

Jelikož s ukončením činnosti DH Lesanka nebyla již ve Veřovicích žádná dechovka s oficiálním názvem, rozhodli se tito muzikanti založit koncem roku 2010 malou dechovou hudbu a pokračovat tak v historii a tradici, kterou jejich předchůdci započali již roku 1885. Název vybrali podle osady Galičky, která se nachází mezi Veřovicemi a Zubřím v pohoří zmiňovaných Veřovských vrchů. Repertoár dechovky vychází ze současné nabídky moravských autorů, ale i české klasiky a skladeb moderních.

Kapela vystupuje na zábavách, koncertech, svatbách, církevních obřadech a všude tam, kde si ji věrný posluchač pozve.

Délka akce: 240 minut
Datum lokální premiéry: 6. říjen 2019

Informace o akci a jejím konání