Zdeněk Marášek - Svět barev

Zdeněk Marášek - Svět barev

Městská galerie * úterý - neděle, 14 - 18 hod. * vstup volný

Zdeněk Marášek (* 1954, Uherské Hradiště)

Do roku 1964 bydlel v Nedachlebicích, poté se přestěhoval do Otrokovic.

Roku 1969 nastoupil do učení v oboru truhlář. Během studií jej zaujala intarzie - technika vyřezávání, skládání a lepení dýh různých barev a struktur do uměleckých obrazů. Vytvořil desítky intarzií. V té době jej ale začalo zajímat i malování.

V letech 1971 – 1973 navštěvoval výtvarné hodiny u malíře Drahoslava Janíka, kde postupně získával základy malířských technik. Zpočátku maloval temperou a později přešel k olejomalbě. V té době se poprvé zúčastnil výstavy otrokovických výtvarníků. Úspěch zaznamenala jeho olejomalba "Portrét Josefa Sudka"

V roce 1997 byly, bohužel, téměř všechny jeho rané práce (povětšinou tempery) zničeny při povodních.

-----

V současné době maluje akrylem na sololitu ve větších rozměrech, na hrubším strukturálním podkladu a začíná se vracet také k olejomalbě. Zdeněk Marášek nemá svůj vyhraněný malířský styl. Jeho obrazy vyjadřují spíše osobitý výtvarný temperament a upozorňují na sebe především plným barevně zvučným rytmem tvarů.

Výstava v Městské galerii Otrokovice je pestrým monotematickým výběrem abstraktních prací otrokovického umělce.

-----

Vernisáž za přítomnosti autora v pondělí 15. 6. 2020 od 18 hodin. Průvodní slovo Emil Sláma, hudební doprovod Radek Bednařík. Vstup volný. Výstava potrvá do 12. 7. 2020.

Délka akce: 240 minut
Datum lokální premiéry: 15. červen 2020

Informace o akci a jejím konání