Staroměstská kapela

Staroměstská kapela

Obnovené taneční odpoledne s dechovou muzikou

STAROMĚSTSKÁ KAPELA, jak už její název napovídá, pochází ze Starého Města nedaleko Uherského Hradiště. Dechová hudba byla založena kolem roku 1920 a od té doby se snaží svými písničkami rozdávat radost, všude kam přijede. Kapelu tvoří 15 muzikantů a dva zpěváci, kteří vystupují v tradičních staroměstských krojích, nebo v civilním, společenském oblečení. Kapelníkem je Petr Luběna. Zpívají manželé Miklovi.

Kapela se opírá o sobě vlastní slovácký temperament, v repertoáru najdete skladby moravských autorů (M. R. Procházka, J. Slabák, Z. Gurský, V. Maňas ml., A. Pernička, Vl. Pfeffer, A. Koníček, J. Zmožek, F. Kotásek, ad.) a českých autorů (L. Kubeš, J. Vejvoda, ad.). V nabídce jsou zařazeny také taneční melodie, tanga a waltze. Kapelu můžete vidět na plesech, festivalech, koncertech, církevních obřadech, hodových slavnostech a zábavách.

Staroměstská kapela doposud vydala tři CD: „U Moravy dědina“ (1997), „Vinohrad krásně voní“ (2007) a „Kůsek za dědinů“ (2011).

Od nepaměti se stalo specifikem a tradicí zdejší dechovky také tzv. chození po Josefkách, kdy muzikanti obchází své kamarády a známé v den jejich svátku.

Během svého dlouholetého působení vystupovala kapela nejen u nás, ale i v zahraničí: Německo, Francie, Rakousko a Belgie.

-----

Kvalitní občerstvení po celou dobu akce zajištěno.

-----

Délka akce: 240 minut
Datum lokální premiéry: 22. květen 2022

Informace o akci a jejím konání