JARNÍ BUDAPEŠŤ 14. 5. 2022 *ZRUŠENO*

JARNÍ BUDAPEŠŤ 14. 5. 2022 *ZRUŠENO*

Jednodenní poznávací zájezd. *ZRUŠENO*

Odjezdy: 4:15 hod Otrokovice Společenský dům, 4:20 hod MHD zastávka u BESEDY

* jednodenní poznávací zájezd do Budapešti

* unikátní historické památky

*doprava moderním autobusem s nápojovým servisem, WIFI a DVD

* RODILÝ MLUVČÍ

Navštivte s námi významné památky v Budapešti s naším rodilým mluvčím.

BUDÍNSKÝ HRAD

Nejvýznačnější dominantou bývalého města Budín, které dnes tvoří součást Budapešti, je Budínský hrad někdy označovaný také jako Královský hrad. Budínský hrad, v maďarštině zvaný Budai Vár je ústřední stavbou budapešťského Hradního vrchu a podobně jako Pražský hrad tvoří vlastně celý komplex paláců a středověké městečko s několika dalšími významnými památkami v čele s Rybářskou baštou a Matyášovým chrámem. Od Budínského hradu se naskýtá vyhlídka na protější břeh, kde se vypíná Parlament.

MAĎARSKÝ PARLAMENT

Budova maďarského parlamentu patří rozhodně mezi nejkrásnější a nejpůsobivější parlamentní budovy světa a tvoří jednoznačnou dominantu Budapešti i symbol Maďarska. Parlamentní budova, v maďarštině zvaná Országház, je monumentální stavba dlouhá 268 metrů, 123 metrů široká a kupole má výšku 96 metrů, patří k největším svého druhu na světě. Kromě parlamentu zde má své úřední místnosti i maďarský prezident a vláda.

VELKÁ TRŽNICE

Tržnice (Nagyvásárcsarnok) umístěná v budově z roku 1896 je pouze jednou z mnoha tohoto typu v Budapešti, ale pro turisty je nejzajímavější z hlediska velikosti, architektury i lokality. Stavba má dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží. Tržnice je oblíbená jak u turistů, tak u místních, kteří zde kupují zeleninu, ovoce, čerstvé maso a ryby, mléčné výrobky a koření. Turisté nejčastěji u stánků kupují drobné suvenýry jako sušené papriky, koření nebo nakládanou zeleninu.

BAZILIKA SVATÉHO ŠTĚPÁNA

Bazilika se nachází v samotném srdci města a patří k nejvýznačnějším památkám v celém Maďarsku, jelikož jsou v ní uloženy národem nejvíce uctívané ostatky mumifikované ruky krále svatého Štěpána. Krásný je však i samotný interiér s obřími varhanami, ten je zdoben obrazy a sochami.

-----

Délka akce: 960 minut
Datum lokální premiéry: 14. květen 2022

Informace o akci a jejím konání