Fryštácká Javořina

Fryštácká Javořina

Taneční odpoledne z cyklu Naše muzika

Dechová hudba Fryštácká Javořina vznikla v roce 1989 z podnětu muzikanta Libora Mikla. Zřizovateli a nynějšími nejvýznamnějšími partnery jsou město Fryšták a město Zlín. Kapela vystupuje v typických valašských krojích a účastní se nejrůznějších akcí u nás i v zahraničí. Sama pořádá již 16 let spolu s městem Fryšták známou přehlídku dechových hudeb Valašské setkání, na které účinkují přední kapely z Čech, Moravy a Slovenska. Každým rokem zve Javořina také kapely z jiných regionů na koncerty na náměstí ve Zlíně, samozřejmostí jsou vánoční koncerty. Kapela svým repertoárem zasahuje do všech koutů Moravy, nezapomíná na autorská díla muzikantských jmen, jako byli Stanislav Pěnčík, Blahoslav Smišovský, Václav Maňas, Fanoš Mikulecký a další. Cílem stávajícího kapelníka je přenášet o generace písničky, které by mohly usnout v šuplíku z per autorů, kteří slávu české a moravské dechovky vyzvedli na výsluní, jako byli Karel Vacek, Jaromír Vejvoda, Antonín Žváček, Josef Poncar a další.

Soubor nahrál v minulosti několik nosičů: Nad valašsků stráňů, Naše Valašsko, Vánoční zpívání, Pozdrav z valašských kopců, Penízek vděčnosti, Krásná přátelství a Tvoja krása. Fryštácká Javořina natočila s Českou televizí pořad s názvem "Ta naše kapela, Putování za písničkou."

Nejcennějším úspěchem Javořiny je druhé místo v mezinárodní soutěži o Zlatou křídlovku v Hodoníně.

Kapela má nyní 17 stálých členů a uměleckým vedoucím je Ladislav Bělánek. Zpívají Milča Černá, Ivanka Šůstková, Matěj Kozmík a Radek Gajdošík, který je současně i kapelníkem. Kapela se vždy drží svého motta „Hrajeme rádi, hrajeme pro vás“

* PODZIMNÍ ČÁST CYKLU NAŠE MUZIKA 2018-2019 POŘÁDÁME ZA FINANČNÍ PODPORY ZLÍNSKÉHO KRAJE. *

Délka akce: 240 minut
Datum lokální premiéry: 4. listopad 2018

Informace o akci a jejím konání