Pavel Ligr - (Ne) čas v Kyjevě

Pavel Ligr - (Ne) čas v Kyjevě

Městská galerie, vernisáž v pondělí 27. března v 18 hod., vstup volný

Výstava fotografií z Kyjeva od otrokovického fotografa Pavla Ligra.

---

Vernisáž se uskuteční v pondělí 27.3.v 18 hodin, o hudební doprovod se postará Ženský pěvecký sbor Otrokovice pod vedením sbormistra Marka Obdržálka.

---

PAVEL LIGR

Narodil jsem se 4. června 1973 ve Zlíně. K fotografování jsem se poprvé dostal už na základní škole, a to díky fotografickému kurzu, který pořádal tehdejší dům děti a mládeže v Baťově vile. Mé první černo-bílé snímky vznikaly v napajedelském hřebčíně. Díky matce svého kamaráda, která pracovala pro zlínské filmové ateliéry jsem u nich doma na Kudlově měl přístup k fotokomoře a můj vztah k fotografování se tak pomalu a jistě měnil z dětské hry ve vážný zájem. Po základní škole jsem el na SOU do Vsetína, které jsem roku 1992 zakončil maturitou. Jeden z mistrů na této škole vedl fotoklub, takže jsem se své zálibě stále mohl věnovat. Zhruba pět let jsem působil v oboru, kterému jsem se vyučil, ale celou dobu jsem s fotografováním koketoval. V roce 1996 jsem odcestoval do Anglie, kde jsem si v průběhu pěti let vydělal na své první fotografické vybavení – fotoaparát Nikon 801 S, objektiv 20-35/2.8 a 105/2.8. S tímto vybavením jsem začal profesionálně fotit. I když jsem měl původně o své kariéře zcela jiné představy, myslel jsem si, že se budu věnovat reportážní fotografii u nás i ve světě, realita nakonec byla jiná. S žurnalistickou fotografií jsem sice měl nějakou zkušenost (fotil jsem například externě pro ČTK, Zlínské noviny či Šíp), ale nakonec jsem zakotvil u fotografování dětí, svateb, společenských akcí a reportážní fotografie. To se stalo mou obživou. Pokud ale mám příležitost, nejraději vezmu batoh na záda a vyrazím do světa, kde fotím vše, co okolo sebe vidím – hlavně lidi či zajímavá zákoutí. Takto vznikla série snímků například z Japonska, Gruzie, Albánie a dalších balkánských zemí. Rád bych takto s foťákem procestoval ještě země blízkého východu, například Libanon, Irán nebo Sýrii.

V mém portfoliu jsou ale také nástěnné kalendáře pro město Otrokovice, ve kterém žiji a které dokumentuji už od 90. let.

---

Výstava bude k vidění do 20. dubna 2023.

---

Délka akce: 60 minut
Datum lokální premiéry: 27. březen 2023

Informace o akci a jejím konání